EN SON EKLENENLER

Tanıma Tenfiz Davası | Tanıma Avukatı

Tanıma Tenfiz Davası | Tanıma Avukatı

Yurtdışında alınan boşanma kararının Türkiye’de geçerli olması için, bu boşanma kararının Türkiye’de nüfusa işletilmesi gerekiyor. Eksiden bunu yapmanın tek yolu yabancı boşanma kararının tanınması ve tenfizi için dava açmaktı. Son dönemde yapılan düzenlemelerle dava açmadan Türkiye’de boşanma işlemlerinin tamamlanmasının yolu açıldı.

Hangi durumlarda davasız Türkiye’de boşanma işlemleri gerçekleşiyor.
Öncelikle Yurtdışında alınmış ve kesinleşmiş bir boşanma kararının olması gerekmekte.

İlgili Makaleler

Bu kararın Türkiye’de nüfusa işlenmesi için;

Her İki Eş Konsolosluğa Başvurursa

Taraflar (boşanan eşlerin her ikisi de) konsolosluklara boşanmak için gerekli belgelerle başvuru yaparlarsa yabancı boşanma kararının Türkiye’de tanınması işlemlerini dava açmadan yaptırabiliyorlar. Kısaca eski eşiniz konsolosluğa giderse artık dava açmanıza gerek yok. Bu işlemi sizin adınıza avukatınızda yapabilir.

Eski Eşiniz Türk Vatandaşı Değilse ve Elinizde Eski Eşinizin Kimlik Veya Pasaport Kopyası Varsa;

Bu durumda siz gerekli belgelerle konsolosluğa veya Türkiye’de yetkili nüfus dairesine başvurarak yabancı boşanma kararını Türkiye’de nüfusa işletebiliyorsunuz. Bu işlemi de sizin adınıza avukatınız yapabilir.

Yabancı Ülke Mahkemelerince Verilen Boşanma Kararlarının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi

Yabancı bir ülke mahkemesince verilen boşanma kararı, Türkiye` de kendiliğinden geçerli kabul edilemez. Bu karar tanıma ve tenfiz sürecinden geçirilmeden Türk nüfus kayıtlarına işlenemez ve bu nedenle Yurtdışında boşanmış kişiler Türk hukuku bakımından hala evli sayılırlar. İlgililer çoğu zaman bunun farkında değillerdir ve yeni bir evlilik aşamasında başvurdukları nüfus müdürlüklerinden kayıtlarda zaten evli göründüklerini öğrenirler.

Yabancı ülke mahkemesince verilmiş boşanma kararının Türk nüfus kayıtlarına işlenebilmesi için Türkiye` de tanıma veya tenfiz davası olarak bilinen davanın açılması ve sonuçlandırılması gerekmektedir.

Tanıma Davası: Yabancı mahkemece verilen boşanma kararının tanınması, kararın kesin hüküm gücünün Türkiye’yi de kapsaması anlamına gelir. Yabancı mahkemece verilen kararın hukuki sonuçları, yabancı mahkeme devletinin hukukuna göre belirlenir. MÖHUK Md. 59 hükmüne göre “Yabancı ilamın kesin hüküm veya kesin delil etkisi yabancı mahkeme kararının kesinleştiği andan itibaren hüküm ifade eder”. Yani yabancı ülke mahkemesinin verdiği kararın kesinleştiği tarihte boşanmış sayılırsınız.

Türkiye’ de açılan tanıma-tenfiz davasında verilen kararın kesinleştiği tarihte değil. MÖHUK Md. 58 ve 54 de yazılı şartları taşımadığı için tanınmayan yabancı mahkeme kararı, ilam niteliğinde bir hukuki etkiye sahip olamaz. Bununla beraber hukuki bir anlamdan da bütünüyle mahrum sayılamaz, özellikle herhangi bir ihtilafta ispat vasıtası değer ifade edebilir.

Tanıma Tenfiz Davası | Tanıma Avukatı

Boşanma Tanıma Tenfiz Şartları

Tanıma tenfize dair genel kurallar ve şartlar, boşanmanın tanıması ve tenfizinde de geçerlidir. Boşanmanın tanıma tenfiz davasına konu edilebilmesi için öncelikle boşanmaya ilişkin bir başka ülkenin mahkeme kararı bulunması gerekir. Öte yandan, Türkiye ile söz konusu ülke arasında tanıma tenfize dair yasal, fiili veya anlaşmadan doğan bir mütekabiliyet bulunmalıdır.

Boşanma tanıma tenfiz şartlarından bir diğeri ise tanıma tenfize konu edilecek kararın Türk münhasır yetkisini aşmayan bir hususta verilmiş olması gereklidir. Boşanma ve boşanmanın fer’ileri hususunda genellikle bu münhasır yetki aşılmaz. Öte yandan, yabancı ülke kararının Türk kamu düzenine aleyhte olmaması ve işleme sonucunda tarafların savunma hakkının ihlal edilmemiş olası elzemdir.

Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Nerede Açılır?

Tanıma tenfiz davaları genellikle asliye hukuk mahkemelerinde açılır ancak boşanma tanıma tenfiz davaları aile mahkemelerinde açılır. Bu davada yetkili mahkeme; davalının Türkiye’deki yerleşim yeri mahkemesidir.

Boşanma Tanıma Tenfiz İçin Gerekli Belgeler

Boşanma tanıma tenfiz davası için öncelikle davacının kimliği ve kimlik fotokopisi gereklidir. Dava, hak ve menfaat kaybı yaşanmaması adına avukat vekaleti ile açılacaksa vekaletname gereklidir. Bunların yanı sıra, yabancı ülke mahkeme ilamının kendisi, kesinleşme şerhi ve bu belgelerin yabancı ülke mahkemesi tarafından onaylanmış suretleri ve noter onaylı tercümeleri hazırlanmalıdır.

Yabancı mahkeme kararlarının Türk Hukuku bakımından da geçerli olabilmesi için, bu kararın Türkiye’de tanıma veya tenfiz davası açılması gerekmektedir. Genel olarak Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda gibi Türklerin yoğunlukta olduğu ülkelerdeki vatandaşlar sıklıkla ; “Almanya’da boşandım ancak Türkiye’de hala evli görünüyorum.” “Hollanda’da boşandım ancak Türkiye’de hala evli gözüküyorum.” “Yurtdışında boşanmama rağmen Türkiye’de evli görünüyorum.” vs. Şeklinde şikayetlerle sorunlarını dile getirmektedirler. Yabancı bir ülkede verilen boşanma kararının da Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma veya tenfiz davası açılması gerekmektedir. Bu bakımdan tanıma veya tenfiz davası bir bakıma tespit davası şeklindedir.

Tanıma Tenfiz Davası | Tanıma Avukatı

Tanıma Ve Tenfiz Davası Yargı Yöntemi

Tanıma, tenfiz davasının yargı uygulaması açısından sahip olduğu özellikler şu şekilde sıralandırılır:

Tanıma ve tenfiz davalarında, Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nun 316-322. maddeleri arasında yer alan açıklamalara bağlı olarak yargılama yöntemi gerçekleştirilir.

Yargılama yöntemi olarak, basit yargılama usulü ile davalar görülür.

Yurtdışında alınan kararın, Türk mahkemelerinde tanınması için her hangi bir uygunsuzluk bulunmuyorsa, karar birkaç celse içerisinde tanınır.
Basit yargılama usulü ile görülen tanıma ve tenfiz davasının karara kavuşma süreci uzun süreçleri gerektirmez.

Tanıma Ve Tenfiz Davası Açılışı Evrakları

Tanıma, tenfiz davası açılışı belgeleri şu şekilde sıralanırlar:

Yabancı mahkemece verilen boşanma kararı belgesinin aslı,
Mahkemece verilen kararın kesinliğini ifade eden belge,
Yabancı mahkeme kararının aslı üzerine APOSTİL şerhi,
Yabancı mahkeme kararının, kesinleşme şerhinin ve apostil şerhinin, yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye tercümesi,
Türkçe’ye tercüme yapıldıktan sonra yabancı mahkeme kararının konsolosluk tarafından yapılan tasdik
Boşanan kişilerin nüfus cüzdanları ve pasaport belgeleri,

Avukat yetkisi ile işlem sağlanacaksa, avukata tanıma ve tenfiz davası için verilen özel yetki içeren vekaletname, Aile Mahkemesine dava açılışında iletilen evraklardır.
Bu evraklar tam ve eksiksiz tamamlanıp, yukarıda yaptığımız açıklamalar çerçevesinde yetkili yargı merciine dava talebinde bulunulur.

Tanıma Tenfiz Davalarında Görevli Mahkeme Neresidir?

Tanıma tenfiz davalarında görevli mahkeme Aile mahkemeleri olup, Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise bu davalara Aile Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır.

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Doğru tanıma tenfiz avukatı ile çalışmanız halinde bu davalar ortalama bir yıl içerisinde sonuçlanmaktadır. Şayet karşı tarafın da avukatı varsa 2-3 ay gibi çok daha kısa sürede sonuçlanmaktadır.

Tanıma Tenfiz Davası Sık Sorulan Sorular

Miras tenfiz davası,
Tenfiz davası,
Tanıma Tenfiz Davası Açmak Zorunlu mudur?,
Tanıma Ve Tenfiz Davaları İçin Hangi Belgeler Gereklidir?,
Tanıma Tenfiz Davalarında Görevli Mahkeme Neresidir?,
Tanıma Tenfiz Davalarında Yetkili Mahkeme Neresidir?,
Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?,
Tanıma Tenfiz Davası Avukatsız Açılır Mı?,
Tanıma tenfiz davası dilekçe örneği,
Tanıma tenfiz davası ücreti 2022,
Tanıma tenfiz davası için gerekli belgeler,
Tanıma tenfiz davası görevli mahkeme,
Tanıma tenfiz davası ücreti,
Tanıma tenfiz nüfus Müdürlüğü,

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu

Deport - Deport Kaldırma sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et