Genel

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma

Sınır Dışı Yasağı Nasıl Kaldırılır

Hakkında sınır dışı etme kararı bulunan bir yabancının kendi ülkesine, transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye çıkışının yaptırılmasıdır. Hakkında deport kararı alınan bir yabancıya veya legal temsilcisine ya da avukatına, sınır dışı kararı yasal gerekçeleriyle beraber tebliğ edilir.

Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde bu konuya bakmak üzere yetkilendirilmiş idare mahkemesine müracaat edebilir.

Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava açma süresi içinde veya yargı yoluna müracaat edilmesi hâlinde yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilmez.

Deport Nasıl Kaldırılır?, Cezası Nasıl Ödenir?,

Hakkında deport işlemi uygulanarak ülkemize girişi yasaklanan yabancıların yasaklı oldukları süre içinde tekrar ülkemize gelmek istemeleri halinde birtakım işlemleri gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Turistik vizeler dışındaki haklı talepler doğrultusunda gerekli araştırmalar yapılmakta ve sonuçlandırılmaktadır.

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma

Kimler Hakkında Deport Etme Kararı Alınır?

5237 sayılı Yasanın 59 uncu maddesi kapsamında sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilen yabancılar hakkında,
Terör örgütü yöneticisi, azası, destekleyicisi veya çıkar emelli suç örgütü yöneticisi, azası veya destekleyicisi olan yabancılar hakkında,
Türkiye’ye giriş, vize ve oturum izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve düzmece evrak kullanan yabancılar ile ilgili,

Türkiye’de bulunduğu müddet zarfında geçimini yasal olmayan yollardan sağlayan yabancılar ile ilgili,
Kamu düzeni veya kamu güvenliği veyahut kamu sağlığı açısından tehdit oluşturan yabancılar ile ilgili,
Vize veya vize muafiyeti müddetini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilen yabancılar ile ilgili,

Oturum izinleri iptal edilen yabancılar ile ilgili,
Oturum izni bulunup da müddetinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan oturum izni müddetini on günden fazla ihlal eden yabancılar ile ilgili,
Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar ile ilgili,

Türkiye’ye legal giriş veya Türkiye’den legal çıkış kararlarını ihlal eden yabancılar ile ilgili,
Türkiye’de giriş yasağı bulunmasına karşın Türkiye’ye geldiği belirlenen yabancılar ile ilgili,
Beynelmilel savunma müracaatı reddedilen, beynelmilel savunmadan hariçte tutulan, müracaatı kabul edilemez olarak değerlendirilen, müracaatını geri çeken, müracaatı geri çekilmiş sayılan, beynelmilel savunma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra bu Yasanın diğer kararlarına göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayan yabancılar ile ilgili,

Oturum izni uzatma müracaatları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayan yabancılar ile ilgili,
Beynelmilel müessese ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilen yabancılar ile ilgili,
(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (b), (d) ve (k) bentleri dahilinde oldukları değerlendirilen beynelmilel savunma müracaat sahibi veya beynelmilel savunma statüsü sahibi

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma

Ülkeye giriş yasağı nasıl kaldırılır?

Giriş yasağı Türk konsolosluklarından veya içişleri bakanlığına yapılacak başvuruyla sorgulanabilir ve buna göre yasağın kaldırılması başvurusu yapılabilir. Ayrıca Türkiye’den sınır dışı edilen yabancıların Türkiye’ye girişi, Genel Müdürlük veya valilikler tarafından yasaklanır. Bu yasaklama süresi en fazla beş yıldır.

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma

Türkiyeden deport nasıl kalkar?

Deport kararı kaldırma talepli açılan davada zamanaşımı süresi 15 gündür. Kişi sınır dışı edilme kararının kendisine tebliğ veya ibraz edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde iptal davasını açmalıdır. Terke davet prosedüründe yabancıya ülkeyi terk etmesi için en az 15 gün olacak şekilde bir süre tanınır.

Hangi durumlarda sınır dışı edilir?

Yabancılar, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra kendilerine tanınan yasal süre içerisinde Türkiye’de kalma hakkına sahiptirler. Ancak bu sürenin aşılması durumunda veya kalma süresi içerisinde kişinin hukuka aykırı hareket etmesi durumunda ilgili Kanun gereği yabancılar sınır dışı edilmektedirler.

Sınır dışı edilme tedbiri kimlere uygulanmaz?

Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler, Sahte ya da asılsız belge kullananlar, Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar, Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar.

Sınır dışı etme kararını kim verir?

Genel olarak, Sınır dışı etme kararı, yabancılar hakkında yetkili makam tarafından verilen bir idari karardır. Yabancılar, bu kararla menşe ülkesine, transit gideceği ülkeye, üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilmektedir.

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma

Türkiye’yi Terke Çağrı Nedir?

Haklarında deport etme kararı alınan yabancılara, sınır dışı etme kararında belirtilmek kaydıyla, Türkiye’yi terk edebilmeleri için 15 günden az olmamak üzere 30 güne kadar süre tanıyan (çıkış izin belgesi ile) ve bu süre içinde kolluk personeli refakat etmeksizin ülkemizi ayrılmalarını isteyen uygulamayı dile getirmektedir. Türkiye’yi terke çağrı edilen yabancıların, bu süre içinde oturum izni veya çalışma iznine başvuru yapmaları mümkün olmamaktadır.

Türkiye’yi Terke Çağrı Hangi Yabancılara Uygulanmaz?

Haklarında deport kararı alınan yabancılardan kaçma ve kaybolma riski bulunanlara, legal giriş veya legal çıkış kaidelerini ihlal edenlere, düzmece evrak kullananlara, asılsız evraklarla oturum izni almaya çalışanlara veya aldığı belirlenenlere, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlara, terör örgütü yöneticisi, azası, destekleyicisi veya çıkar emelli suç örgütü yöneticisi, azası veya destekleyicisi olanlara bu usul uygulanmaz.

Deport Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

Deport kararı verilmiş bir yabancının ülkeden gönderilmesinin önlenmesi için deport kararına itiraz edilerek yargılama sürecinin yürütülmesi gerekmektedir.                          Ancak sadece deport kararına itiraz edilmesi yabancının sınır dışı edilmesine engel değildir. İdare Mahkemesinde sınır dışı yani deport kararının iptali için dava açıldığını gösteren derkenarın yabacının bulunduğu İl Göç İdaresine teslim edilmesi gerekir.

İdare Mahkemesinin deport kararına itiraz hakkında verdiği karar sonucu yabancının Türkiye’den gönderilip gönderilemeyeceği hususu kesinlik kazanır.                                    Eğer mahkeme sınır dışı kararının iptali yönünde karar tesis ederse yabancı uyruklu kişi Türkiye’de yasal olarak kalma hakkı kazanır.                                                                Aksi halde Türkiye’den sınır dışı edilir.

Deport kararının iptali için yabancı uyruklu kişi tek başına mahkeme başvurabileceği gibi bu itirazı avukatı aracılığıyla da yapabilir. Ancak deport kararına itiraz uzmanlık gerektiren bir konu olduğundan bu hususta mutlaka deport avukatıyla çalışılması gerekmektedir.

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma


Sınır dışı kararına karşı nasıl itiraz edebilirim?

Sınır dışı kararına karşı kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde idare mahkemesine itiraz edebilirsiniz.


İdari Gözetim Kararına karşı nasıl itiraz edebilirim?

Sınır dışı edilecek kişiler bazen idari gözetim altına alınabilmektedir. Bu idari gözetim kararına karşı yetkili Sulh Ceza Mahkemesinde itiraz edebilirsiniz. İdari gözetim süresi en fazla 6 ay sürebilmektedir.


Dava açtım yinede sınır dışı edilir miyim?

6458 sayılı kanun uyarınca dava açma süresi içinde yargı yoluna başvurulması halinde yargılama sonuçlanıncaya kadar sınır dışı edilme işleminiz durdurulur.


Sınır dışı kararına karşı nasıl itiraz edebilir?

Sınır dışı kararına karşı kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde idare mahkemesine itiraz edebilirsiniz.


İdari Gözetim Kararına karşı nasıl itiraz edebilirim?

Sınır dışı edilecek kişiler bazen idari gözetim altına alınabilmektedir.  Bu idari gözetim kararına karşı yetkili Sulh Ceza Mahkemesinde itiraz edebilirsiniz. İdari gözetim süresi en fazla 6 ay sürebilmektedir.


Dava açtım yine de sınır dışı edilir miyim?

6458 sayılı kanun uyarınca dava açma süresi içinde yargı yoluna başvurulması halinde yargılama sonuçlanıncaya kadar sınır dışı edilme işleminiz durdurulur.

Sınır dışı (deport) edilirken sınır dışı edilme sebeplerine bağlı olarak sicillerine bir tahdit kodu işlenebilmekte ve bu kod sebebi ile 5 aydan başlayarak 5 yıla kadar olabilecek süreler içerisinde, bazı durumlarda ise süresiz bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’ne tekrar girişleri engellenmektedir. Deport sorgulama ve kaldırma ile ilgili olarak tahdit kodlarının ayrıntılarını bilmek gereklidir:

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma


Tahdit Kodu Nedir ve Neden Konur?

Tahdit kodlarının konuş sebepleri birbirleriyle farklılık göstermektedir. Yapılan eylemin önemine bağlı bir şekilde de tahdit süresi değişiklik göstermektedir. Tahdit kodlarının kaldırılması birbirinden farklıdır.   Genel anlamıyla baktığımızda tahdit kodu konulmasının başlıca nedenleri şunlardır:

V-69 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler),

V-71 (Adreste bulunamayan yabancı kişiler),

V-70 (Sahte evlilik yapan yabancı kişiler),

V-77 (Ahıska Türkü uyruklu olmadığı halde bu şekilde başvuruda bulunan yabancı kişiler),

V-84 (10 gün içerisinde ikamet izni almak koşuluna bağlı olarak giriş yapan yabancı kişiler),

G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler),

G-89 (Genel güvenlik açısından tehlike arz etmekte olan yabancı kişiler),

Ç-113 (Türkiye’ye yasadışı giriş ve çıkış yapan yabancı kişiler),

Ç-114 (Hakkında adli işlem yapılan yabancı kişiler),

Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancı kişiler),

Ç-116 (Genel ahlak ile kamu sağlığını tehlikeye atan yabancı kişiler),

Ç-117 (Kaçak çalışan yabancı kişiler),

Ç-118 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler),

Ç-119 (Kaçak çalışanların, hakkındaki para cezasını ödememesi durumu),

Ç-120 (Vize ya da ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi durumu),

Ç-135 (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na aykırı davranan yabancı kişiler),

Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyen yabancı kişiler),

Ç-137 (Terke davet edilen yabancı kişiler),

Ç-138 (INAD yolcu / Inadmissible Passenger),

Ç-141 (Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi olan yabancı kişiler),

K (Kaçakçılıktan aranan yabancı kişiler),

N-99 (Interpol kodu),

O-100 (Semti meçhul ve yurda girişi yasaklı sığınmacı),

N-82 (İstihzan kodu / Girişi öz izine bağlı olan yabancı kişiler),

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma


Bu tahdit kodlarını tek tek değerlendirmek gerekirse, Deport Sorgulama ve Kaldırma konusunda şu ayrıntıları bilmemiz gereklidir;

V-69 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)

Türkiye’de bir ikamet izni alıp da daha sonrasında bu ikamet izni kurallarına uyulmadığı takdirde uygulanır. Örnek vermek gerekirse; ikamet için gerekli belgelerin sahte olması vb. gibi durumlarda V-69 tahdit kodu konur ve kişiye beş (5) yıl boyunca ikamet izni verilmez.


V-71 (Adreste bulunamayan yabancı kişiler)

Türkiye’deki resmi makamlara bildirmiş olduğu adresinde bulunamayan yabancı uyuklu kişiler hakkında V-71 tahdit kodu konmaktadır.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?


V-70 (Sahte evlilik yapan yabancı kişiler)

Türkiye’de ikamet izni almak için sahte bir evlilik yapan yabancı uyruklu kişilerin tespit edilmesi durumunda, bu kişilerin haklarında V-70 tahdit kodu konmaktadır ve bu lişilerin beş (5) yıla kadar Türkiye’ye giriş yapmaları engellenmektedir.


V-77 (Ahıska Türkü uyruklu olmadığı halde bu şekilde başvuruda bulunan yabancı kişiler)

Başvurusunda Ahıska Türkü uyruklu olduğunu belirterek bu şekilde başvuru yapan yabancı uyruklu kişilerin, gerekli araştırmaların sonucunda Ahıska Türkü uyruklu olmadığının anlaşılması durumunda V-77 tahdit kodu konmaktadır. Bu kod, yabancı uyruklu kişinin bir daha Ahıska Türkü uyruklu olarak başvuru yapmasını engellemek amacıyla konulur.


V-84 (10 gün içerisinde ikamet izni almak koşuluna bağlı olarak giriş yapan yabancı kişiler)

On (10) gün içinde ikamet izni almak koşulu ile Türkiye’ye giriş yapan yabancı uyruklu kişilerin on (10) gün içerisinde ikamet izni almak adına yabancı şubelere başvurmamaları durumunda süreli giriş yasağı konulmaktadır.


G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler)

Herhangi bir bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler hakkında G-78 tahdit kodu konulur ve bu kişilerin Türkiye’ye girişleri süresiz olarak engellenir. Fakat hatalı bir teşhis yapılmışsa ya da daha sonra yabancı uyruklu kişi tedavi olup sağlığına kavuşmuş ise, yapılacak olan başvuru neticesinde Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır. Bunun için hukuki bir sürece gereksinim vardır ve yabancılar hukuku konusunda uzman bir danışmanla çalışmakta büyük fayda vardır.


G-87 (Genel güvenlik açısından tehlike arz etmekte olan yabancı kişiler)

Yabancı uyruklu kişiler hakkında bazı kaynaklara dayanılarak G-87 kodlu tahdit kodu konulabilmekte ve bu kişiler deport (sınır dışı) edilmektedirler. G-87 kodu konulan bazı kişilerin deport (sınır dışı) edilmesiyle kendi ülkelerinde de hayatları risk altına girmektedir. Daha önceki yıllarda Anayasa Mahkemesi’ne açılan bir davada, hakkında G-87 tahdit kodu konulan yabancı uyruklu kişinin deport (sınır dışı) edilmesi halinde kendi ülkesinde hayatının risk altına gireceği ve bu kişinin genel güvenlik açısından kesin bir şekilde tehlike arz etmemesi nedenleri gerekçe gösterilmiş ve bu işlem iptal edilmiş, bununla birlikte yabancı uyruklu kişi sınır dışı da edilmemiştir. Bu noktada önemli olan  davayı zamanında açabilmek ve bu konularda donanımlı, yetkin bir uzman danışmanlığında çalışmaktır.


Ç-113 (Türkiye’ye yasadışı giriş ve çıkış yapan yabancı kişiler)

Türkiye’ye yasa dışı şekillerde giriş yapan yabancı uyruklu kişiler hakkında Ç-113 kodlu tahdit kodu konularak bu kişilerin iki (2) yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir. Bunun yanında ek olarak idari para cezası da kesilir. Eğer idari para cezası ödenir ise, yabancı uyruklu kişi Türkiye’ye sadece 2 yıl boyunca giriş yapamaz, ancak idari para cezasının ödenmemesi durumunda iki (2) yıla ek olarak beş (5) yıl daha Türkiye’ye giriş engellenir. İdari para cezası uygulanması da bir idari işlem olduğundan ötürü yargı yolu açıktır. Vakit kaybetmeden doğru mahkemede dava açılması gerekmektedir.


Ç-114 (Hakkında adli işlem yapılan yabancı kişiler)

Yabancı uyruklu kişinin, Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde herhangi bir adli işleme konu olması halinde suçlu olup olmamasına bakılmaksızın hakkında bir (1) yıl boyunca Türkiye’ye giriş yasağı uygulanmaktadır.


Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancı kişiler)

Türkiye’de suç işleyip de Türkiye’deki hapis cezasını tamamlayarak tahliye olan yabancı uyruklu kişiler hakkında bir (1) yıl süre ile Türkiye’ye giriş yasağı uygulanır.


Ç-116 (Genel ahlak ile kamu sağlığını tehlikeye atan yabancı kişiler)

Genel ahlaka aykırı bir şekilde davranan ya da kamu sağlığını tehlikeye atan yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’ye tekrar girişleri bir (1) yıl boyunca engellenir. Bar, gece klübü vb. yerlerden alınan yabancı uyruklu kadınlar hakkında kolluk kuvvetleri tarafınca yakalama tutanağına ‘fuhuş yapmak amacı ile söz konusu mekâna geldiği değerlendirilmektedir’ ifadesi yazılmakta ve sırf bu ifade ile yabancı uyruklu kadınların ikamet ya da çalışma izinleri iptal edilmektedir.                                                              Ek olarak yabancı kişiler bu sebep ile deport (sınır dışı) edilebilmektedirler. Elbette ifade edilmiş olan bu durum, gerçekten fuhuş yapmak amacı ile Türkiye’ye gelmiş olan yabancı uyruklu kadınların olmadığı anlamına gelmemektedir. Fakat ne yazık ki uygulamada bütün yabancı kişiler aynı torbaya doldurulmakta ve hiçbir ayrım yapılmadan yargılanmaktadırlar.


Ç-117 (Kaçak çalışan yabancı kişiler)

Türkiye’de kaçak bir şekilde çalışan yabancı uyruklu kişiler hakkında Ç-117 tahdit kodu konur ve bu kişilerin bir (1) yıl süre ile Türkiye’ye tekrar girişleri engellenir. Ayrıca idari para cezası da uygulanmaktadır.


Ç-118 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)

Türkiye’de ikamet izni almış olan yabancı uyruklu kişilerin, ikamet izinlerini başka amaçlar ile kullandıklarının tespit edilmesi halinde, haklarında Ç-118 tahdit kodu uygulanır ve Türkiye’ye beş (5) yıl boyunca girişleri de engellenir.


Ç-119 (Kaçak çalışanların, hakkındaki para cezasını ödememesi durumu)

Türkiye’de kaçak bir şekilde çalışan yabancı uyruklu kişilere, verilen idari para cezasının Türkiye’den çıkış esnasında ödenmemesi durumunda Ç-119 tahdit kodu işlenir ve bu kişilerin beş (5) yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir. Ayrıca idari para cezası da uygulanmaktadır.


Ç-120 (Vize ya da ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi durumu)

Vize ya da ikamet ihlali yapan yabancı uyruklu kişiler hakkında uygulanan idari para cezasının, Türkiye Cumhuriyeti’nden çıkış yaparken ödenmemesi durumunda yabancı kişi hakkında Ç-120 tahdit kodu işlenir ve bu kişinin beş (5) yıl süre ile tekrar Türkiye’ye giriş yapması engellenir. Deport cezası ve vize ihlal konularının geniş içeriğe sahip konular olması nedeni ile bu konuda ayrı bir sayfamız bulunmaktadır. İlgili yazı için lütfen Deport Ceza Hesaplama sayfamızı inceleyiniz.


Ç-135 (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na aykırı davranan yabancı kişiler)

6458 olarak da bilinen YUKK’a (Yabancılar ve uluslararası koruma kanunu) aykırı bir şekilde davranan yabancı uyruklu kişilere idari para cezası uygulanmaktadır. Bu para cezasının ödenmemesi durumunda ise haklarında Ç-135 tahdit kodu konularak beş (5) yıl süre ile Türkiye’ye giriş yapmaları engellenmektedir.


Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyen yabancı kişiler)

Yabancı uyruklu kişilerin sınır dışı (deport) edilirken seyahat masraflarının kendileri tarafından karşılanamaması durumunda bu masraflar Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından karşılanır ve kişi hakkında Ç-136 tahdit kodu işlenerek tekrar giriş yapabilmesi için tüm bu masrafları ödemesi istenir.


Ç-137 (Terke davet edilen yabancı kişiler)

Göç idaresi tarafınca belirli süreler içerisinde Türkiye’yi terk etmeye davet edilen yabancı uyruklu kişilerin bu süreler içerisinde Türkiye’yi terk etmemesi halinde, haklarında Ç-137 tahdit kodu işlenir ve bu kişilerin Türkiye’ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.


Ç-138 (INAD yolcu / Inadmissible Passenger)

Türkiye’ye giriş yapması yasak olan yabancı uyruklu kişilerin, ülkeye giriş yaparken bu yasaklı durumlarının fark edilmesi halinde hakkında Ç-138 tahdit kodu işlenmekte ve bu kişilerin beş (5) yıla kadar Türkiye’ye girişleri engellenebilmektedir.


Ç-141 (Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi olan yabancı kişiler)

Türkiye’de ya da yurt dışında, Türkiye’nin aleyhine işlemiş olduğu adli ya da idari kanun ihlali dolayısıyla ülkemize girişi T.C. İç İşleri Bakanlığı tarafından engellenmiş yabancı uyruklu kişinin pasaport bilgilerine, Türkiye’den sınır dışı (deport) edilirken ya da giriş yapmadan önce alınan istihbarat bilgisi dahilinde Göç İdaresi tarafınca uygulanan bir tahdit kodudur.


K (Kaçakçılıktan aranan yabancı kişiler)

K numaralı tahdit kodu genel olarak kaçakçılık suçlarına bulaşan ve aranmakta olan yabancı uyruklu kişiler için konulur.

Bu kod giriş yasağı vermeyebilir, bununla birlikte yabancı uyruklu kişinin yurt dışına çıkışını engellemek amacı ile de konabilmektedir.


N-99 (Interpol kodu)

N-99 Interpol The International Criminal Police Organization (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) tahdit kodu kendi ülkesinde ya da Interpol sistemi üyesi bir ülke tarafından hakkında Interpol arama kararı çıkarılan kişiler bakımından konulmaktadır.

Bu kod türü aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı konulmasına da neden olabilmektedir.

Türkiye’ye giriş yasağı konması konusunda takdir yetkisi ise devlete aittir. Bu esasen çok ciddi bir kod türü olmasına rağmen uzmanlarımız tarafından kaldırma işlemi yapılabilmektedir.


O-100 (Semti meçhul ve yurda girişi yasaklı sığınmacı)

O-100 kodu, Semti meçhul ve yurda girişi yasaklı sığınmacı tahdit kodudur. Türkiye’deki İl Göç İdaresi Müdürlüklerine sığınmacı konumunda başvuru yaparken beyan ettiği adreste bulunmadığı rutin kontrol ya da şikayet gibi bir uygulama ile tespit edilen ve Türkiye’ye girişi yasaklanmış sığınmacı yabancı uyruklu kişiler hakkında Türkiye’den sınır dışı edilirken O-100 numaralı bu tahdit kodu uygulanır.


N-82 (İstihzan kodu / Girişi ön izine bağlı olan yabancı kişiler)

N-82 tahdit kodunda yabancı uyruklu kişi, Türkiye’ye giriş yapmak için bir ön izin almak zorundadır.

Ancak bu izne uygulama noktasında hemen hemen hiçbir zaman izin verilmemektedir. Bu durum Türkiye’ye giriş yasağının bir uygulamasıdır.

Böyle bir durumda dava açılıp ilgili kod iptal edilmeden yabancı uyruklu kişinin Türkiye’ye girebilmesi mümkün değildir.


Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Yukarıda yabancı uyruklu kişiler hakkında farklı sebeplerden ötürü farklı tahdit kodları konulduğunu ve bunlara bağlı olarak Türkiye’ye tekrar giriş yapabilme sürelerinin de değişiklik gösterdiğini açıkladık.

Tahdit kodlarının kaldırılabilmesi için idare mahkeme yolu olduğu gibi bazı durumlarda da idari başvuru ya da meşruhatlı davetiye ile de tahdit kodları kaldırılabilir.

Deport sorgulama ve kaldırma konusunda mutlaka bir uzman ile çalışmanız, yol haritasını doğru şekilde çıkarmak bakımından oldukça önemlidir.


Tahdit Kodu Kaldırılması için İdari Dava

Haklarında deport (sınır dışı) kararı alınan ve tahdit kodu işlenen yabancı uyruklu kişiler, zamanında açacakları bir dava ile bu kararın iptal edilmesini sağlayabilir. Her tahdit koduna göre değişik bir işlem yapmak ve davada başka türlü bir savunma yapmak gerekecektir.

Fakat burada önemli olan davayı doğru zaman içerisinde açabilmek ve yabancılar hukuku konusunda tecrübeli, yetkin bir avukat ile çalışmaktır. Bazı firmalar yabancılara danışmanlık vermek adı altında hukuk hizmeti de vermeye çalışmaktadır.

Fakat davalarda temsil hizmeti yalnızca avukatlarca verilebilecek bir hizmettir. Asal Hukuk Danışmanlık bünyesindeki uzman yabancılar hukuku avukatları, bu zorlu sürecin sizin için en iyi şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.


Tahdit Kodu Kaldırma Davası Ne Kadar Sürer?

Deport sorgulama ve kaldırma konusundaki Tahdit kodunun kaldırılmasına karşı açılacak olan dava yaklaşık olarak 1 sene civarında sürebilmektedir. Ancak dava ile birlikte yürütmenin de durdurulması talep edildiğinden ötürü hakim yürütmenin durdurulması kararı verir ise, yabancı uyruklu kişi Türkiye’ye giriş yapabilecektir.

Söz konusu yürütmenin durdurulması kararı genellikle 20 ile 30 gün içerisinde alınmaktadır. Eğer hakkında sınır dışı (deport) kararı verilmiş olan bir yabancı uyruklu kişi var ise ve bu kişiye hem tahdit kodu konulmuş ise hem de bu yabancı uyruklu kişi halen Türkiye’de ise; böyle bir durumda yabancı kişi adına vakit kaybetmeden hem deport kararı iptali hem de tahdit kodu kaldırılması davalarını açmak en doğru yoldur.

Sınır dışı (deport) kararına karşı iptal davası açılması durumunda yabancı uyruklu kişinin sınır dışı (deport) edilebilmesi için iptal davasının sonucu beklenmelidir. Yani yabancı deport (sınır dışı) edilemez. Tahdit kodu da yurda girişi engellediğinden ötürü iki karar da bir bakıma davalar ile engellenmektedir.

Deport Kaldırma | Ç 105 Kodu Deport Kaldırma | Tahdit Kodu

Deport Kaldırma *2022 | Ç 103 Deport Kaldırma

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu

Deport - Deport Kaldırma sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et